[image: image1.png]to predict the proper fee for & particular
legal representation. This uncertainty, even
regarding matters of the same general type,
indicates that a prudent lawyer who may be
willing to enter into an agreement for a
fixed-fee contract to render a variety of legal
services to the members of a labor union, or
to propose on a contractual basis the fees he
will charge for particular kinds of matters
will find it difficult to define precisely what
a reasonable fee will be in all such circum-
stances.

For example, even the most common kinds

of legal services, including drafting wills,’

handling divorce proceedings, and real es-
tate closings, can involve widely disparate
amounts, of time, complexity, and responsi-
bility. On the one hand, EC 2-16 states that,
in order for the legal profession to remain a
viable force in fulfilling its role, a lawyer
is entitled to receive adequate compensation
for his services. At the other extreme, as DR
2-106(A) states, the lawyer may not collect
an excessive fee. Before entering into any ar-
rangement for a package of prepaid legal
services or promulgating a general fee sched-
ule, a lawyer should take adequate precau-
tions to gauge the likely effect of the various
factors that may influence the extent and
value of the services he will be expected to
render. This analysis is necessary if the law-
yer is to avoid either rendering sharply dis-
counted services throughout the course of
the arrangement, and thus possibly jeopard-
izing his ability to discharge his professional
commitments, or charging excessive fees to
individual members calling upon him for
representation.

February 22, 1977
76-2-12 and 76-7-24

Opinion No. 31
DR 7-106(C)(2); EC 7-10, 7-14, 7-25 —
Lawyer for Congressional Committee—
Summoning Witness Who It Is Known Will
Decline To Answer Any Questions on a
Claim of Privilege

We have been asked to advise whether itis
proper for a congressional committec whose
chairman, staff and several members are at-
torneys to require a witness who is a *‘tar-
get” of a pending grand jury investigation
to appear at televised hearings to be ques-
tioned when the committee has been notified
in advance that the witness will exercise his
copstitutional privilege not to answer any
questions. At the outset, we note that what-
ever follows applies only to staff attorneys
acting in their capacities as attorneys. It is
not within our province to pass upon the
propriety of conduct by congressmen, who
may or may not be lawyers, but are acting
in any event as congressmen.

It is not per se improper for an attorney
acting as counsel for a congressional com-
mittee to cause a witness to be summoned in
furtherance of a legitimate legislative func-
tion of Congress, even though the resultant
attending publicity will be damaging to the
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witness’ reputation and possibly prejudicial
.to him in a future criminal trial. On the
other hand the inquiring power of a congres-
sional committee is limited to obtaining in-
formation in aid of Congress’ legislative
function. McGrain v. Daugherty, 273 U.S.

135 (1929); Sinclair v. United States, 279
“U.S. 263 (1929). There is no congressional

power to expose for the sake of exposure.
““Investigations conducted solely for the
personal aggrandizement of the investigator
or to ‘punish’ those investigated are inde-
fensible.”” Watkins v. United States, 354
U.S. 178, 187, 200 (1957). Sec also EC 7-16,
which states that **The primary business of a
legislative body is to enact laws rather than
to adjudicate controversies.”'

Since the only legitimate function of a
congressional investigating committee is to
obtain information for the use of Congress

in its legislative capacity, the inquiry before -

us poses the issue whether it is ethical to
summon a witness when it is known in ad-
vance that no information will be obtained
and the sole effect of the sumamons will be to
pillory the witness. In dealing with an anal-
ogous situation, the American Bar Associa-
tion Project on Standards for Criminal Jus-
tice stated (par. 5.7(c)) that *‘It is unpro-
fessional conduct for a prosecutor to call a
witness who he knows will claim a valid priv-
ilege not to testify, for the purpose of im-
pressing upon the jury the fact of the claim
of privilege.””* The courts have held that
summoning a witness in such circumstances
constitutes prosecutorial misconduct that
may require a reversal of a criminal convic-
tion. United States v. Coppola, 479 F.2d
1153 (10th Cir. 1973); San Fratello v. United
States, 340 F.2d 560 (5th Cir. 1965); United
States v. Tucker, 267 F.2d 212, 215, (3rd
Cir. 1959). And in the case of a grand jury,
the American Bar Standards provide (par.
3.6(e)) that *‘The prosecutor should not
compel the appearance of a witness before
the grand jury whose activities are the sub-
ject of the inquiry if the witness states in
advance that if called he will exercise his
constitutional privilege not to testify, unless
the prosecutor intends to seek a grant of im-
munity according to the law.”*?

We see no reason in principle why this
standard should not govern the conduct of
an attorney acting for a congressional-com-
mittee. Insofar as the attorney has some
question whether the witness will in fact
claim his privilege if called, this question
can be resolved by calling the witness in an

1A committee of the District of Columbia Judi-
cisl Conference in a report entitied Comparative
Analysis of American Bar Association Standards
for Criminal Justice with District of Columbia
Law, Rules and Legal Practice (September 1973)
commented (pp. 55-56) that the District of Col-
umbia is in accord with this Standard. :

*The Report cited supra, fn. 1, stated (pp.
42-43) that the Committee was divided regarding
theappliubilityofthisnmdndinthebimict
of Columbia.
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executive session. There is certainly no need
to have the test of claim of privilege take
place in a televised open hearing with the
resultant inevitable prejudicial publicity for
the witness. Cf. San Fratello v. United
States, supra at 565, where the court stated
that, if the government insisted in a criminal
trial that the claim of privilege be made on
the witness stand under oath, this should be
done out of the presence of the jury.
Although it appears clear that the conduct
described in the inquiry is improper, our jur-
isdiction is confined to rendering opinions
on the applicability of the Code of Profes-
sional Responsibility to the conduct in ques-
tion. Not surprisingly, the Code is directed
to the conduct of attorneys in its usual mani-
festations and is not specifically oriented'to
the conduct of attorneys acting as counsel
for congressional committees. Nonetheless,
in our view, the conduct described here ap-
pears to be in conflict with at the least the
spirit of one Disciplinary Rule and the lan-

guage of several Ethical Considerations. DR

7-106(C)(2) dealing with a lawyer's trial con-
duct provides: *‘In appearing in his profes-
sional capacity before a tribunal, a lawyer
shall not...[a)sk any question that he has
no reasonable basis to believe is relévant to
the case and that is intended to degrade a
witness. . . .”" Although, arguably, a congres-
sional committee is not a *‘tribunal,” we -
believe that the principle that an attorney
should not ask a witness questions that are
“intended 1o degrade’ him is applicable
here. DR 7-106(C)(2) prohibits only ques-
tions that the lawyer has no reasonable basis
to believe are relevant and that are *‘intend-
ed to degrade™ as well. When the lawyer
knows in advance that he will not receive an
answer to his question because of a claim of
constitutional privilege, we believe that the
question is fairly characterized as jrrelevani
to the case and such irrelevanceis to the law
yer's knowledge.

Further, we believe that the conduct con-
flicts with the following ethical consider-
ations; EC 7-10 (*“The duty of a lawyer to
represent his client with zeal does not mili-
tate against his concurrent obligation ‘to
treat with consideration all persons involved
in the legal process and to avoid the inflic-
tion of needless harm*’); EC 7-14 (**A gov-
ernment lawyer. . .should not use his posi-
tion...to harass parties”’);-and EC 7-25
(““[A] lawyer should not ask a witness a

- question solely for the purpose of harassing

or embarrassing him"’).}
March 29, 1977
Inq. No. 21

*The conduct might also be taken to violate DR
1-102(A)(S), which provides that a lawyer shall
not “[e]ngage in conduct that is prejudicial to the
administration of justice." The Judicial Confer-
ence Committee (supra note 1) expressed that
view at p. 56 of its report. However, a majority of
this Committee are of the view that the language
of this standard is too vague to permit its applica- -
tion as a disciplinary rule.




